FUE saç ekimi nedir?
FUE saç ekimi (foliküler ünite ekstraksiyonu) dünya genelinde saç dökülmesi ve saç kaybı (kellik) sorunlarının kalıcı olarak çözülmesinde kullanılan güncel bir tekniktir. Üç aşamalı bir işlem olan FUE saç ekimi, baştaki saçlı bölgeden toplanan saç köklerinin (greftlerin) seyrelme görülen saçsız alanlara ekilmesi prensibine dayanır. FUE saç ekimi sayesinde saç kaybı yaşayan kişiler yalnızca 7-8 saatlerini ayırarak kendi kıl köklerinden oluşan, ömür boyu kullanabilecekleri, doğal, sağlıklı ve gür saçlara sahip oluyor. Günümüzde erkeklerin en çok tercih ettiği estetik uygulamalar arasında yer alan FUE saç ekimi; erkekler kadar kadınların da güvenli, acısız, hızlı ve konforlu bir şekilde kendi saçları kadar doğal görünen, sağlıklı saçlara kavuşmasını sağlıyor.
Tüm dünyada 2004 yılından bu yana güvenle uygulanan FUE saç ekimi; Safir FUE saç ekimi, tıraşsız saç ekimi ve sedasyonlu saç ekimi gibi konforu ve hasta memnuniyetini artıran diğer yöntemlerle kombine edilerek de uygulanabiliyor.
FUE saç ekimi nasıl uygulanır?
Doktor, saç ekimi yapacağı kişinin baş, saç ve yüz yapısını titizlikle inceliyor. Milimetrik ölçümler yaparak saç çizgisini ve istenen sonuçların alınması için hangi alanda kaç kıl köküne ihtiyacı olduğunu belirliyor. Saç çizgisini doğru belirlemek ekilen saçların, kişinin kendi saçlarından ayırt edilemeyecek doğallıkta olması açısından büyük önem taşıyor. Saç köklerinin donör bölgeden (ense bölgesi) toplanması, saçsız alana kanalların açılması ve toplanmış olan köklerin bu kanallara ekilmesi şeklinde üç aşamadan oluşan FUE saç ekiminin, saç ekimi alanında uzman bir doktor ve bu alanda profesyonel eğitim almış, tecrübeli bir ekip tarafından senkronize bir takım çalışmasıyla gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Saç köklerinin toplanması
Konsültasyon ve planlamanın ardından saçlar tıraş edilerek kişi saç ekimi işlemine hazırlanıyor. Kıl köklerinin toplanacağı donör bölge dezenfekte edilerek lokal anestezi ile uyuşturuluyor. Kıl köklerinin ense bölgesinden toplanmasının nedeni bu alandaki köklerin çok güçlü bir yapıya sahip olması ve hiçbir zaman dökülmemesi. Bu durum FUE saç ekimi işleminin sonuçlarının kalıcı olmasını sağlıyor. En sağlıklı ve uygun kökler donör bölgeden çok ince uçlu mikromotorlar sayesinde toplanıyor. Köklerin, içinde yer aldığı kanaldan (folikül), çıkış açısına uygun bir şekilde ve zarar görmeden toplanması saç ekimi işleminin başarı oranının artmasında büyük rol oynuyor. Bu aşamada doktorun uzmanlığı ve el becerisi devreye giriyor. Sağlıklı kıl kökleri donör bölgeden, çıkış yönüne uygun bir şekilde; kırılmadan, zedelenmeden ve yanlardaki köklere zarar verilmeden çıkarılıyor. Eğer donör alan uygunsa bir seansta 2000-2500 kök toplanabiliyor. Her bir kıl kökü yaklaşık 2,7 saç teli içeriyor. Bu ise bir saç ekimi operasyonunda yaklaşık 6 bin tel saçın ekilmesi anlamına geliyor. Ekip bir yandan kıl köklerini titizlikle toplarken öte yandan hızlıca temizleyip özel solüsyona yatırıyor.
Ekim yapılacak alana kanalların açılması
FUE saç ekimi tekniğinin ikinci aşamasında ekimin yapılacağı yani kanalların açılacağı bölge sterilize edilerek lokal anesteziyle uyuşturuluyor. Doktor saç ekiminin yapılacağı alana kalem formundaki çelik slitlerle (açıcılarla), belirlediği sayıda ve kılların doğal çıkış yönüne uygun açıda çok küçük mikrokanallar açıyor. Bu gözle görülmeyecek denli küçük kanallar ekim yapıldıktan birkaç gün sonra iyileşiyor; en fazla on gün sonra ise yapılan işlemden hiçbir iz kalmıyor.
Toplanan köklerin açılan kanallara ekilmesi
FUE saç ekiminde toplanan kıl kökleri tek tek, açılan kanalların ve o bölgede bulunan kılların doğal çıkış yönüne uygun bir şekilde, bir mücevher ustası titizliğinde ekiliyor. Oldukça dikkat gerektiren bu süreçte ekibin senkronize bir şekilde çalışması ve el mahareti büyük önem taşıyor.
FUE saç ekiminde tüm bu işlemler aynı gün, 7-8 saat içinde tamamlanıyor. Kişi saç ekiminin yapıldığı gün eğer estetik açıdan bir kaygı duymuyorsa sosyal hayatına rahatlıkla dönebiliyor.
FUE saç ekiminde saçlar ne zaman uzayıp istenen görünümü alıyor?
Saç ekiminde hedeflenen sonuçların alınma süresi; saç ve cilt yapınıza, yaşınıza ve saçlarınızdaki dökülme oranına bağlı olarak değişiyor. Yaklaşık üç ay içinde ekilen saçlar kendini göstermeye başlıyor. 6-7 ay içinde saçların %70’i çıkmış oluyor. Saçlar kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık bir yıl içinde planlandığı şekilde son halini alıyor. Saç ekiminden sonra destekleyici saç tedavilerinin uygulanması bu süreci hızlandırıyor.
FUE saç ekimi sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
FUE saç ekimi uygulamasından sonra ekimin yapıldığı alanda çok hafif bir şişlik ve kızarıklık oluyor; birkaç gün içinde kendiliğinden geçiyor. Ekim bölgesinde bir hafta süresince iğne başı kadar küçük kabuklanmalar oluyor. Belli belirsiz görünen bu durum, kişinin iş ve sosyal yaşantısına dönmesine engel teşkil etmiyor. Uygulama sonrasında kişi aynı gün sosyal hayatına rahatlıkla dönebiliyor. Yalnızca iki hafta süreyle deniz, havuz ve solaryuma girilmemesi, yoğun güneş ışığına maruz kalınmaması ve ağır sporlardan kaçınılması gerekiyor.