Burun ameliyatları, sağlık sorunları veya estetik kaygılar sonrasında gündeme gelir. Sağlık sorunlarını iki grup altında toplamak mümkündür
1. Burundaki yapısal bozukluklar
Burundaki yapısal bozukluklar kişinin düzgün nefes almasına engel olur ve burun bu işlevi yerine getirme özelliğini kaybeder. Olası bu sorunlar kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu bahsedilen durumlar genetik olabileceği gibi, geçirilmiş travma gibi sebepler sonucunda hava kanallarının daralması veya tıkanmasıyla da oluşabilir.
2. Burundaki şekil bozuklukları
Burundaki şekil bozuklukları ise aynı şekilde genetik sebepler dolayısıyla olabileceği gibi sonradan çarpma, düşme ya da benzeri travmalarla, yanık veya çeşitli hastalıklar sonucunda da görülebilir. Şekil bozukluklarının kişide psikolojik sorunlara da sebep olması da mümkündür. Burun estetiği ameliyatları (Rinoplasti) bu sorunların çözümünü kısmen ya da tamamen sağlar.
Estetik nedenlerle yapılan burun ameliyatları
Estetik sebeplerden dolayı burun ameliyatı (Rinoplasti) yaptırmak isteyenler genellikle yüz yapılarına uygun olmadığını düşündükleri burun şekillerinin istedikleri şekle getirilmesi talebinde bulunurlar. Aslında burun estetiği operasyonu öncesinde hastanın talebi her ne kadar dikkate alınsa da hekim tecrübesi ve tıbbi bilgileri ile en doğru şekil tercihinde ana etken olmalıdır. Hekim hem estetik açıdan güzel görünecek hem cerrahi açıdan doğru olacak seçimi hastanın düşüncesini de alarak yapacaktır.
Genelde toplumdaki popüler kişilere fiziksel olarak da benzemek isteyenler estetik ameliyatlara başvurarak bu kişiyi referans gösterirler. Burun yüz estetiğinde en önemli noktalardan olduğu için burun ameliyatlarında da bu isteklere çok rastlanır. Bu isteklerde hekimin tavrı hastanın gerçekten bu estetiğe ihtiyacı olup olmadığını tespit etmek ve gerekirse hastayı bu operasyondan vazgeçirmek olmalıdır. Ancak kişinin gerçekten estetik olarak görünümünü etkileyen ya da kendini iyi hissetmesine engel olan bir durum varsa rinoplasti gerçekleştirilir.
Burun şekli yapılan ölçümler sonrasında yüzün yapısına göre belirlenen oranlarla seçilir. Burun yüzün tam ortasında yer almasına rağmen aslında dikkat çekmemesi beklenen bir organdır. Yüz yüze konuşma yaparken karşımızdaki kişinin gözlerine ve dudaklarına bakarak iletişim kurarız, buruna bakmayız. Bu durum bize burunun dikkat çekmemesi gereken bir şekilde olmasının gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle burun estetiğinde amaç yüz yapısına uygun doğal görünümlü bir sonuç elde etmek olacaktır.
Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?
Burun estetiği operasyonları kişinin gelişim çağının sona ermesinden sonra yapılabilen bir ameliyattır. Burnun son şeklini alması gereklidir ve bu sebeple gelişimin tamamlanmış olması şarttır. Ayrıca bu gelişimin psikolojik yönü de uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından incelenir.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Nedir?
Daha önce rinoplasti ameliyatı geçirmiş kişilere sonuçtan memnun olmadıkları durumlarda hekimleri ile görüştükten ve hekimin uygun görmesinden sonra yeniden burun estetiği operasyonu yapılması “Revizyon rinoplasti” olarak adlandırılır. Önceki ameliyatlar sırasında buruna müdahale edildiği için revizyon ameliyatları ilk kez yapılan burun ameliyatlarına göre daha zordur.
Deviasyon (Burun Eğriliği) Ameliyatı Nedir?
Burun eğriliği ya da deviasyonu iki şekilde görülür. Sadece burun içindeki yapıları ilgilendiren türü de görülür. Aynı zamanda hem içeride hem de dışarıdaki yapıları etkileyen ve dışarıdan burunda eğrilik görünümüne neden olan bir çeşit de söz konusudu. Bu tarzda eğrilikler hava yolunu tıkayabilir. Ancak burun eğriliği her zaman nefes alma problem yapmaz. Oksijenin yeterince alınamaması organların istenilen düzeyde beslenememesine sebep olur. Uyku düzenini de etkileyen bu durum insanın dinlenmesine de engel olarak yaşam kalitesinin bozulmasına sebebiyet verir. Yapılan muayene sonrası ve hastanın şikayet düzeyi dikkate alınarak içeride ve dışarıda mevcut olan eğrilikleri düzelterek daha iyi bir nefes alma ve estetik bir görünüm elde etmek mümkündür.
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyat öncesinde bazı ilaç kullanımlarında kısıtlamalar gerekir. Ayrıca tüm genel anestezi operasyonlarında uygulanan kurallar bu ameliyatlarda geçerlidir. Uzman doktor ve sağlık personeli tarafından hastaya bu kurallar aktarılır.
Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Nasıl Yapılır?
Burun estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Uygun donanıma sahip hastane koşullarında ameliyathanede yapılması şarttır. Ameliyatlar kapalı ya da açık teknikle yapılır. Ameliyat süresi 1-3 saat arasında sürer.
Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Sonrası
Hasta bir gece tedbir amaçlı hastanede kalır. Burun ameliyatı sonrası bazı durumlarda geçici morluk ve şişlikler oluşur. Ancak belli bir süre sonra bu durum ortadan kalkar. Tampon konulmuşsa 2-4 gün sonra tampon alınır. Kemik iyileşmesinin kısmen gerçekleştiği düşünülen 6-8. günlerde burun üzerine konan ateller çıkarılır. Açık rinoplasti yapılır ise belli belirsiz bir iz bırakarak iyileşme görülür.
İlk birkaç gün boyunca çok hafif sızıntılar ve hafif tıkanıklıklar görmek olasıdır. İlk bir ay içerisinde burun içerisinde ameliyata bağlı ödem nedeniyle nefes almayı hafif düzeyde olumsuz etkileyebilen şişlikler de olabilir. Doktor tarafından önerilen ilaçlarla bu şişlik giderilir.
Ameliyat sonrası işe başlaması süresi yapılan ameliyatın tekniğine, yapılan işlemlere, hastanın iyileşme potansiyeline, hastanın yaptığı işe ve içinde yaşadığı çevreye göre değişir. Masa başı iş yapan hastalar burundaki atellerinin görüntüsünü önemsemezler ise dördüncü gün iş başı yapabilirler. Çok aktif çalışan kişilere için 7-10 gün arasında işe başlamaları önerilir.
Sigara kullanımı iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Tedavi sürecinde bazı dış etkenlere de dikkat etmek gerekir. Güneş ışığından 3 ay süre ile korunmalıdır. Kapalı ameliyatlar sonrası kesi olmadığı için güneş ışığına karşı ekstra bir koruma almaya gerek yoktur, ancak unutulmamalıdır ki; güneşten korunmak cildin erken yaşlanmasını engellemek için her zaman önemlidir. Yüzme, koşma ve benzeri aktiviteler yapılan işlemlere ve tekniğe göre belirli süreler kısıtlanır. Kontakt lens ve gözlük kullanımı hakkında doktordan ayrıca bilgi alınması önerilir.
Burun ameliyatları sonrası tamamen iyileşme 3-6 aylık bir süreç sonusunda gerçekleşir.